Kullanıcı Adı :
Şifre :




 Ana Sayfa Yap
 Sık Kullanılanlara Ekle
 MHA Facebook
 MHA Twitter
 MHA Google+

DÖVİZ KURLARI
Alış Satış
 USD 7,7975 7,8116
 JPY 7,4747 7,5241
 BGN 4,7276 4,7895
 CAD 5,9912 6,0182

KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIĞINIZI KURBAN ETMEYİN!


13.08.2018 09:59


Med Lin Diyet Merkezi sahibi Diyetisyen Lina Metin, bayramlarda et ve tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekerek, “Misafirliğe gitmeden önce bir kase çorba, bir adet meyve veya bir bardak ayran gibi hafif besinler tüketilmeli, tamamen aç karınla gidilmemelidir. Böylece ikram edilen yüksek kalorili besinlerin tüketimi kontrol altına alınabilir” dedi.


Mersin -

Med Lin Diyet Merkezi sahibi Diyetisyen Lina Metin, kurban bayramının, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, neşeli ve güzel günler demek olduğu kadar, geniş ve çekici sofralarda buluşmak anlamına da geldiğini anımsatarak, bayramda sağlıklı beslenmenin yollarını anlattı.
Bayramda, özellikle et ve tatlı tüketiminde de sıradan günlere göre bir artış olduğunu ifade eden Diyetisyen Lina Metin, et ve tatlı tüketimi konusunda özellikle kolesterol, kalp-damar, diyabet, böbrek ve tansiyon hastalarının dikkat etmesi gerektiği belirterek, “Bu dönemde bu hastalıklara sahip bireylerin besleme düzenlerinin çok dışına çıkmamalarında fayda var” uyarısında bulundu.

SAKATAT UYARISI
Kalp-damar ve kolesterol hastalarına sakatat tüketiminden kaçınmasını öneren Diyetisyen Metin,
“Genel beslenme prensiplerine dikkat etmeli; bir öğünde fazla besin tüketilmemeli, az ve sık beslenmeli, her öğünde dengeli bir şekilde her besin grubundan tüketilmeli ve porsiyon kontrolü elden bırakılmamalıdır.

ETLER DONDURULARAK MUHAFAZA EDİLMELİDİR
Etlerin nasıl saklanması gerektiğini de anlatan Diyetisyen Metin, “Öncelikle kesilen etlerin hijyen kurallarına uygun olarak kesildiğinden emin olmak gerekir. Kesilen etler oda ısısında yarım saatten fazla bekletilmemeli, eğer bekletilmesi gerekiyorsa 4 derecelik soğutucularda en fazla 1 gün bekletilmelidir. Kullanılmayacak olan etler de soğutucularda dondurularak muhafaza edilmelidir” bilgisini verdi.

ETLER İLK KESİLDİKLERİNDE SERTLEŞİRLER
Bayram süresince nasıl beslenmek gerektiğine de değinen Diyetisyen Lina Metin, şu bilgileri paylaştı:
“Gün başlarken mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalı, etler gelene kadar aç kalınmamalıdır.
Et tüketimi öğlen tercih edilmeli ve eğer fazla et tüketildiyse akşam öğününde sebze ağırlıklı bir öğün tercih edilmelidir.
Etler ilk kesildiklerinde sertleşirler. Bu nedenle 1 gün bekletildikten sonra tüketilmelidirler. Aksi halde hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarıyla karşılaşmak olasıdır. Eğer ilk gün tüketilmek isteniyorsa kıyma veya kuşbaşı gibi küçük parçalar haline getirildikten sonra tüketilmesi hazmı biraz daha kolaylaştıracaktır.
Etlerin yağsız kısmı tercih edilmeli ve sebzeler ile birlikte pişirilmelidir. Etlerin yanında bol yeşillik ve salata tüketilmesi de hem gerekli vitaminlerin ve liflerin alımını sağlayacak hem de tokluk oluşturarak daha az et tüketimini sağlayacaktır.

MANGAL YAPARKEN DİKKAT!
Etler pişirilirken tereyağı veya kuyruk yağı eklenmemeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden uzak durulmalı, haşlama, fırın veya ızgara yöntemleri tercih edilmelidir.
Mangal yaparken etlerin kanserojen madde oluşturmaması için kömür ile et arasında 15 cm’lik boşluk bırakılmalı, etler uzun sürede pişirilmelidir. Etin kömürleşen veya çiğ kalan kısımları tüketilmemelidir.
Misafirliğe gitmeden önce bir kase çorba, bir adet meyve veya bir bardak ayran gibi hafif besinler tüketilmeli, tamamen aç karınla gidilmemelidir. Böylece ikram edilen yüksek kalorili besinlerin tüketimi kontrol altına alınabilir.
Çikolata, şeker veya şerbetli tatlılar yerine meyve, sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilmelidir.
Gazlı ve şekerli içecekler yerine ayran veya yoğurt tercih edilmelidir. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmelidir. Gün içerisinde 2.5 lt su içmek ihmal edilmemelidir.”


   Facebook'ta Paylaş


Haber : Yılmaz Akdeniz [ - MERSİN]





         ANASAYFA | HAKKIMIZDA | İLETİŞİM | ABONELİK